Ivalo
Ivalo sijaitsee Inarin kunnassa. Sen lentoasemasta on tullut suosittu, sillä monet matkailijat lentävät Ivaloon ja jatkavat sitten Tankavaaraan, Saariselälle, Utsjoelle tai Inarinjärvelle. Suomen pohjoisimmalta lentokentältä on myös hyvät yhteydet Norjan puolelle sekä Murmanskiin.
Mahdollisuudet talviurheiluun ovat loistavat. Erämaihin voi lähteä koska vaan lumen riittäessä hiihtämään. Talvisin Inari on moottorikelkkareittien yhteyspaikka, joten sieltä ovoi lähteä moottorikelkkailemaan kauemmaksikin. Puolen tunnin ajomatkan päässä sijaitseva Saariselkä tarjoaa hiihtämisen lisäksi myös laskettelua ja monenlaista muuta aktiviteettia talven poro- ja koiravaljakkoajeluista kesän melontaan ja kalastukseen. Vaellus on erittäin suosittua näissä erämaissa mihin vuodenaikaan tahansa. Koskenlaskua kannattaa kokeilla kesäisin.
Luonnonrauhaa
Koska Ivalo on pieni kylä, ei sieltä kannata lähteä hakemaan villiä yöelämää tai huikeita shoppailumahdollisuuksia. Ivaloon ja Inariin lähdetään rauhoittumaan ja nauttimaan luonnosta. Kullanhuuhdontaa pääsee kokeilemaan ainakin läheisellä Lemmenjoella ja Saariselällä. Matkamuistoja ja upeita saamelaisperinteitä kunnioittavia käsitöitä löytyy paljon pienistä putiikeista niin Ivalosta, Inarista kuin Saariselältäkin.
Ivalojoki tuli kuuluisaksi kultakuumeen aikaan 1800-luvulla, jolloin kultaa lähdettiin etsimään ja huuhtomaan Lappiin. Nykyään joki on kalastajien ja veneilijöiden suosiossa. Sieltä pääsee upealle Inarinjärvelle. Myös Lemmenjoen kansallispuisto ja sen tarjonta on lähellä. Upeat erämaat, tuhannet järvet ja tunturit Ivalon ympärillä tarjoavat todellista mielenrauhaa ja stressitöntä lomaa jokaiselle sinne matkaavalle. Monet ulkomaalaiset tulevat Lappiin ja Ivaloon katsomaan revontulia. Parasta aikaa matkata Ivaloon on oikeastaan mikä aika vuodesta tahansa. Kesällä pääsee nauttimaan yöttömästä yöstä, syksyllä upeasta ruskasta, talvella lumen ja jään mahtavista muodostelmista ja keväällä jälleen luonnon heräämisestä.
Heinäkuun lopussa Inarissa järjestetään vuosittainen Inariviikot-nimellä kulkeva tapahtuma. Silloin Inarin alueella on monenmoista tapahtumaa konserteista urheilu- ja käsityötapahtumiin.
Kun Lapissa ollaan, ovat erilaiset pororuuat hyvinkin ominaisia ruokia. Porosta käytetään yleensä kaikki ruhon osat ja siitä voidaan valmistaa monenlaista maukasta purtavaa. Yleisimmin etelässä tunnetaan poronkäristys.
Lennot ja majoitus
Finnairilla on suorat lennot Helsingistä Ivaloon päivittäin. Lisäkapasiteettia ja hintakilpailua on saatu. Nykyisin myös Norwegian lentää Ivaloon kolme kertaa viikossa. Lentoaika on noin puolitoista tuntia. Lentokentältä on bussiyhteydet 25 kilometrin päähän Saariselän matkailukeskukseen.
Sesonkiaika on talvella. Yleisesti ottaen Ivalossa ollaan pakkasen puolella usein lokakuusta huhtikuuhun. Kesä jää pohjoisessa lyhyeksi eikä lämpötila silloinkaan usein nouse yli 15 asteen. Lunta saadaan talvisin mukavasti.
Saariselältä löytyy niin perinteistä hotellimajoitusta kuin upeita kelomökkejäkin, joissa kokemattomampi Lapin kävijä nauttii miljööstä ja hiljaisuudesta. Saariselällä on myös lomahuoneistoja. Kaikki näistä tarjoavat pientä ylellisyyttä normaaliin arkeen verrattuna. Myös Ivalosta ja Inarista löytyy hotelleja sekä monentasoisia vuokramökkejä ja erämaakämppiä, joita kannattaa testata.
Historia ja nykyaika
Ivalo kärsi pahoja vaurioita toisen maailmansodan aikana Lapin sodassa, jolloin mm. Ivalo ja paljon muuta Lappia poltettiin maan tasalle saksalaisten toimesta. Nykyään Ivalossa on n. 4000 asukasta, mutta varsinkin talvisin väkiluku nousee alueelle tulevien turistien muodossa.
Ivalossa on vielä jonkin verran hengissä Suomen kolmas virallinen kieli saame. Inarissa puhutaan Suomen ainoana kuntana inarin-, koltan ja pohjoissaamea. Saamelaisuutta arvostetaan kunnassa. Saamelaiset ja muutkin ovat tunnettuja poronhoidostaan ja käsitöistään. Myös kalastus ja metsästys ovat heille edelleen tärkeitä elinkeinoja.