Kuusamo
Kuusamo kutsuu matkailijoita vuoden ympäri. Kesän mökkeilykausi vaihtuu talvella lasketteluun Rukan rinteillä.
Kuusamosta ei voi oikeastaan puhua ilman mainintaa laskettelukeskus Rukasta. Upea luonto tarjoaa mahtavia nähtävyyksiä kaupunkeihin kyllästyneelle. Rotkot, kosket ja humisevat metsät tarjoavat paljon ihmeteltävää. Oulangan ja Juuman kosket ovat tunnetuimpia. Julman Ölkyn kanjonirotko herättää kunnioitusta. Pirunkirkko on myös mielenkiintoinen nähtävyys. Rukan tunturin laelta näkyvät maisemat salpaavat hengen. Talvella voi ihmetellä revontulia, pohjoisessa kun ollaan.
Tapahtumia koko perheelle
Monet mielenkiintoiset tapahtumat värittävät Kuusamon ja Rukan talvea. Joulukuussa järjestetään lumilautailun maailmancupin osakilpailu Rukan half pipessa. Tammikuussa pääsee ihmettelemään jäänveistoa lajin SM-kisoissa. Kuusamon keskustassa järjestetään heinäkuussa Karhujuhlat. Tapahtumatarjonta on valtava ja tärpit kannattaa katsastaa Rukan tapahtumasivuilta osoitteessa http://www.ruka.fi/talvi/tapahtumat/
Rukan rinteet tarjoavat mahtavat mahdollisuudet lasketteluun ja lumilautailuun. Ympäristössä on myös paljon hoidettuja hiihtolatuja. Talviurheilulajien lisäksi harrastettavaa riittää paljon myös kesällä. Kuusamossa sijaitsee yksi Suomen tunnetuimmista vaellus- ja patikointireiteistä: Karhunkierros. Karhunkierros on kokonaisuudessaan 80 kilometriä pitkä vaellusreitti, jonka kiertäminen kestää kunnosta riippuen 3-7 päivää. Kierroksella mieli todella lepää upeissa lappilaisissa maisemissa. Päiväretkeksi sopii n. 12 kilometriä pitkä Pieni Karhunkierros. Lisäksi kesäisin pääsee mm. melomaan ja laskemaan koskea useissa joissa.
Shoppailumahdollisuudet ovat Kuusamossa vähintäänkin riittävät. Rukalla on paljon urheilukauppoja ja muita pienempiä liikkeitä. Kuusamon keskustassa on pieniä, mielenkiintoisia putiikkeja, joissa myydään paikallisten tekijöiden käsitöitä. Laskettelukeskus tarjoaa myös Alpeilta tutumpaa after ski –elämää, joten iltapäivällä voi jo aloittaa ilonpidon ja siirtyä illalla ravintoloihin, pubeihin ja diskoihin.
Kuusamossa osataan todella hyödyntää puhtaan luonnon antimet, kuten marjat, sienet, kala ja riista. Kuusamossa käytetään runsaasti muullekin Suomelle ominaisia marjoja, joista voi nauttia herkullisissa jälkiruoissa tai metsäreissulla suoraan sellaisenaan. Neulamuikku on paikallista herkkua ja siitä on tullut jo käsite itsessään, siitä puhutaan nimellä ”Kitkan Viisas”. Toki myös poro on osa kuusamolaista ruokaperinnettä.
Lennot Kuusamoon
Kuusamon lentokenttä sijaitsee kuuden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Rukalle on matkaa 27 km ja Sallatunturille 100 km.
Finnair lentää Helsingistä Kuusamoon päivittäin. Sesonkiaikoina vuoroja on useampia päivässä. Lentoaika on noin tunnin. Lentolipun hinta voi vaihdella paljon lähtöpäivän mukaan. Tämän sivun hakukoneen avulla voit vertailla lippujen hintoja eri päivinä.
Lentoasemalta lähtee lentobusseja Kuusamon keskustaan, kylpylähotelli Tropiikkiin ja Rukalle. Lentokentältä pääsee bussilla myös Sallaan.
Majoitus
Majoitusvaihtoehtoja on kymmeniä erilaisia ja 40000 vuodepaikkaa Kuusamon ja Rukan alueella takaavat, että jokainen löytää itselleen sopivan vaihtoehdon. Tarjonta on laaja hotelleista mökkeihin. Rukan suurin hotelli on Rantasipi Rukahovi ja uusin on RukaVillage. Myös aivan rinteiden viereen, osa itse rinteille, on rakennettu mökkejä ja huviloita.
Sää ja alueen historia
Varsinkin talvella sää on varsin ankara. Kylmää ja lunta on perinteisesti riittänyt. Kuusamo on yksi Suomen runsaslumisimmista alueista. Vuodessa lämpötilanvaihtelut ovat melko suuria talven kylmimmistä kuukausista kesän lämpöön.
Asutusta Kuusamosta löytyy jo 2000-3000 eaa. 1700-luvun puolivälin jälkeen Kuusamosta olivat saamelaisperheet täysin hävinneet ja paikalla oli vain uudisasukkaita. Maanviljely, tervanpoltto ja poronhoito olivat noista ajoista saakka tärkeimpiä elinkeinoja. Ennen maailmansotia oli Venäjältä ollut paljon tuontia ja sinne oli paljon kuusamolaisia lähtenyt töihin. Ensimmäisen maailmansodan alkaessa rajat sulkeutuivat. 1944 kuusamolaiset joutuivat luovuttamaan itäosansa venäläisille lopullisesti. Saksalaiset tuhopolttivat suurimman osan Kuusamosta. Myös venäläiset tuhosivat omalta osaltaan asutusta ja sodan aikaisia bunkkereita. Kuusamolaisia myös kaatui sodissa paljon. 1980-luvulta Kuusamon väkiluku on kasvanut ilman notkahduksia.