Oulu

Teknologia- ja yliopistokaupunkina tunnetussa Oulussa asuu yli 130 000 ihmistä ja se on Suomen kuudenneksi suurin kaupunki. Oulun lentoasema sijaitsee Oulunsalossa, 15 kilometrin päässä Oulun keskustasta. Lentokenttä on Helsinki-Vantaan jälkeen Suomen toiseksi vilkkain.
Oulusta on hyvät lentoyhteydet muualle Suomeen. Helsinkiin on parikymmentä lähtöä päivittäin. Lentoaika on noin tunnin. Oulusta pääsee lentämään suoraan myös ulkomaille kuten Tukholmaan ja Kööpenhaminaan. Lisäksi matkatoimistot lennättävät valmismatkan tilanneita suoraan etelän lomakohteisiin.
Lentoasemalta pääsee kaupungin keskustaan bussilla nro 19. Linja-auto kulkee arkisin 20 minuutin välein ja viikonloppuisin kerran tunnissa. Bussikuljetus Raaheen vaatii ennakkovarauksen.
Majoitusta huoneistoista kylpylään
Oulun keskustasta löytyvät suurimpien ketjujen hotellit. Kauniilla puistoalueella sijaitsee hotelli Lasaretti. Villa Vanamo on viehättävä pieni majoituspaikka tunnetulla kesähuvila-alueella vain lyhyen matkan päässä Oulun keskustasta. Oulusta löytyy myös paljon eri toimijoiden huoneistovuokrauspalveluja, joilta voi vuokrata täysin kalustetun huoneiston. Yleensä minimivuokrausaika on 4 vuorokautta, mutta jotkin huoneistot saa yhdeksikin vuorokaudeksi. Sokos Hotel Edenissä pääsee majoituksen lisäksi nauttimaan kylpylän tarjonnasta.
Kauniita rakennuksia, tiedettä ja taidetta
Kaupunginkirjasto ja teatteritalo ovat Marjatta ja Matti Jaatisen suunnittelemat ja ne tunnetaan Oulun rakennuksista ehkä parhaiten. Myös Oulun tuomiokirkkoa kannattaa käydä katsomassa. Kävelykatu Rotuaari kuuluu Oulun ehdottomiin nähtävyyksiin. Tähtitornin kahvilassa kannattaa vierailla ihan jo kauniin rakennuksen takia. Oulussa on monia vierailun arvoisia museoita, kuten Oulun taidemuseo, Oulun automuseo ja Matilan talossa sijaitseva Merimiehenkotimuseo. Sahateollisuutta ja sen menneisyyttä esitellään Pateniemen sahamuseossa.
Erilaisia tieteen ja taiteen tapahtumia ja näyttelyitä on Oulussa paljon. Kulttuuritalo Valve järjestää niistä muutamia. Siellä on myös erilaisia teematapahtumia. Maaliskuussa järjestetään Oulun Musiikkijuhlat.
Harrastusmahdollisuudet
Ostoksille kannattaa suunnata keskustan ostoskaduille, kuten kävelykatu Rotuaarille sekä ehdottomasti Kauppatorille. Torilla on viehättäviä pieniä aittoja, joissa on erilaisia putiikkeja, kahviloita ja ravintoloita. Jalkapallofanit voivat katsastaa Oulun palloseuran ottelun ja jääkiekosta kiinnostuneiden kannattaa mennä Oulun Kärppien otteluun.
Fresbeegolfia varten löytyy kaksi eri rataa Hiirosen urheilupuistossa ja Meri-Toppilassa. Myös ihan oikeaa golfia pääsee kokeilemaan Oulun Sankivaarassa. Hiihtoon löytyy toistasataa kilometriä kunnostettuja latuja talvisin niin mantereelta kuin jäältäkin.
Neljän kilometrin päässä keskusta Nallikarista löytyy uimaranta ja lomakylä.
Oulussa on talvella yleensä melko kylmää ja kesäisin keskilämpötila on n. 15 astetta. Golfvirran vaikutus tuntuu Oulun lämpötiloissa. Lämpötilat vaihtelevat paljon vuoden aikana. Pysyvä lumipeite on Oulussa yleensä n. viisi kuukautta.
Kulttuuri
Rieska ja rössypottu ovat hyvinkin oululaisia ruokia. Käristemakkaraa eli kärkkäriä saa mistä tahansa Oulun grilliltä.
Oululaisilla on ominainen murteensa, jolle tyypillistä on ollut mm. ruotsinkielisten sanojen lainaus ja vääntäminen suomen kieleen sopivaksi. Kaikki tuntevat sanonnan: ”Ookkonää Oulusta? Pelekääkkönää polliisia?”
Historia
Oulun perusti huhtikuussa 1605 kuningas Ruotsin silloinen kuningas Kaarle IX. Vuonna 1765 Oulu sai tapulikaupunkioikeudet, mikä mahdollisti ulkomaankaupan. Silloin alkoi myös Oulun todellinen kehitys ja nousu. 1800-luvulla kaupunki oli koko Suomen suurin tervanviejä. Vuoden 1822 tulipalo tuhosi kaupungin keskustan, jonka jälkeen suunniteltiin uusi ruutukaava. Oulu on kuitenkin kärsinyt tulipaloista 10 kertaa historiansa aikana. Vuonna 1982 perustettiin Oulun Technopolis eli teknologiakylä, joka oli ensimmäinen laatuaan Pohjoismaissa. Technopoliksen ansiosta Oulu tunnetaan nykyään teknologiakaupunkina.