Pori
Pori on tullut tunnetuksi kesän kuumista festaritapahtumista. PoriJazz on monille tuttu festivaali. Vuosittain heinäkuussa järjestettävä tapahtuma on jo useita kymmeniä vuosia tuonut Poriin niin esiintyjiä kuin katsojiakin ympäri maailman. Muutkin tapahtumat ovat hyvin musiikkipainotteisia kuten kansanmusiikkifestivaali Pori Folk. Porissa järjestetään myös SuomiAreena-tapahtuma.
Yyteriin hiekkarannalle!
Porista löytyy paljon tekemistä. Ympäristöstä löytyy mm. hyviä patikointi- ja melontapaikkoja.
Yyterin hiekkarannalla tuntee kuumimpana kesäpäivänä olevansa rannalla jossain kaukana etelässä. Yyteri on oivallinen paikka myös lapsiperheille, sillä vesi on pitkän matkaa melko matalaa.
Porissa pelaa jääkiekkojoukkue Porin Ässät, joten heidän liigaotteluaan voi lähteä kauden aikana katsomaan. Shoppailijalle Porista löytyvät melko tavanomaiset vaate- ja muut liikkeet. Kauppahallissa ja –torilla kannattaa käydä varsinkin kesäisin. Porin yöelämä on virkeää ja railakasta.
Kirjurinluoto on upea, luonnonkaunis puistoalue ja, mikä parasta, keskellä Poria. Sieltä löytyy hauskoja leikkipuistoja, Hanhipuiston näyttelypuutarha ja paljon muuta. Mm. Pori Jazz järjestetään nykyisin isolla Kirjurinluoto Arenalla. Perheen pienimmille siellä on Pelle Hermannin puisto. Porissa on myös monia kauniita rakennuksia, kuten kirkkoherranvirasto, Porin teatteri, Juseliuksen mausoleumi, Keski-Porin kirkko ja paljon muita, joita kelpaa katsella pidempäänkin.
Haukkaa porilaista
Yksi koko Suomen perinteisimmistä grilliruoista on nimetty porilaiseksi. On kuitenkin epäselvää, miten ja mistä porilainen on alun perin saanut alkunsa. Hyviä ravintoloita löytyy Porista kuitenkin useampia, ja yksi upeimmista on Ravintola Raatihuoneenkellari.
Porilaiset puhuvat omanlaistaan murretta, joka kuulostaa tottumattomaan korvaan äkkiseltään Turun murteelta. Näillä on kuitenkin selvä ero. Porin murteessa sanat ikään kuin tuntuvat loppuvan kesken tai niitä lyhennetään. Sanoista moni on sellaisia, joita muualta Suomesta tuleva ei välttämättä ymmärrä ilman selitystä lainkaan.
Hyvät lentoyhteydet
Poriin on päivittäisiä lentoja Helsingistä. Lento kestää noin 45 minuuttia.
Porin lentoasema (POR) sijaitsee keskustan lähellä Tiilimäessä. Harvassa kaupungissa lentokenttä on yhtä lähellä. Noin kolmen kilometrin matka keskustan Kauppatorille taittuu bussilla tai vaikka kävellen.
Parhaimmat hotellit
Porista löytyy yleisimmät ketjuhotellit. Ne ovat usein keskustan tuntumassa. Omenahotellissa majoitus on edullinen, mutta ilman palveluja. Myös edullisia hostelleja löytyy muutamia. Esim. Hostel River ja Hostel Buisto ovat hyviä vaihtoehtoja. Yyterissä kannattaa yöpyä, jos haluaa nauttia meren läheisyydestä eikä ole tarpeen olla keskustan vilinässä.
Kaupungin historia
Ulvilan kaupunkia pidetään Porin edeltäjänä. Se perustettiin 1300-luvulla. Kokemäenjokea pitkin eivät laivat kuitenkaan enää pystyneet purjehtimaan ylös. 1550 Kustaa Vaasa lakkautti Ulvilan kaupungin ja määräsi asukkaat muuttamaan Helsinkiin. Juhana Herttua perusti Porin lähemmäs merta, joten entiset asukkaat pääsivät palaamaan sinne Helsingistä. 1564 Porille annettiin kaupunki- ja vapaakauppaoikeudet. Tulipalo tuhosi n. kolmasosan kaupungista 1570-luvulla. Pori vallattiin suuressa Pohjan sodassa 1600-luvun lopussa. Vuonna 1765 Pori sai 100 vuoden tauon jälkeen tapulioikeudet ja sai aloittaa viennin todenteolla. Vilja, pellava, puutavara ja karja olivat tärkeimpiä vientituotteita. Tehtaat tulivat samoihin aikoihin. Suuri tulipalo tuhosi miltei koko kaupungin 1801. Jälleenrakennus alkoi nopeasti ja Pori kasvoi ja sen asema vientimarkkinoilla vahvistui. Tulipalo tuhosi taas kaupungin 1852. Tämän jälkeen vihdoin suunniteltiin uusi keskusta, jossa oli paljon isoja puistokatuja. 1850-luvulla kauppalaivasto hiipui. Saha-, metalli- ja tekstiilitehtaista tuli kaupungin suurimpia työnantajia. Asukasluku lähti laskuun 1970-luvun jälkeen.