Uusi-Seelanti – todellinen helmi
Lake PukakiUusi-Seelanti on alati suosiotaan kasvattava matkailukohde. Uuden-Seelannin monimuotoisuus tarjoaa loputtomasti nähtävää ja koettavaa ja monet ovat menettäneet maalle sydämensä. He palaavat aina takaisin Uuteen-Seelantiin. Paras aika matkustaa Uuteen-Seelantiin on ympäri vuoden oman makusi mukaan. Muista kuitenkin matkaa suunnitellessasi, että vuodenajat ovat päinvastaiset kuin meillä Suomessa. Sikäläinen kesä on sesonkiaikaa, joten talvella voit päästä matkaan hieman halvemmalla.
Uusi-Seelanti sijaitsee Australian itäpuolella Tyynessä valtameressä. Se muodostuu kahdesta pääsaaresta, Pohjois- ja Eteläsaaresta. Näiden lisäksi jonon jatkeena on useita pienempiä saaria. Uudessa-Seelannissa asuu n. 4,2 miljoonaa ihmistä. Suurin osa heistä asuu Pohjoissaarella. Maan pääkaupunki on Pohjoissaaren eteläkärjessä sijaitseva Wellington.
Maan historiaa
900-luvulla maahan saapuivat maorien esi-isät Polynesiasta. Maorit antoivat maalle nimeksi Aotearoa eli ”pitkän valkoisen pilven maa”. Kun eurooppalaiset saapuivat maahan James Cookin johdolla 1769, maoreja oli n. 100 000. Eurooppalaiset toivat mukanaan monia tauteja, kuten influenssan. Maoreilla ei ollut näitä tauteja vastaan lainkaan vastustuskykyä, joten heitä menehtyi useita.
1840 allekirjoitetulla Waitangin sopimuksella maorit luovuttivat saaret Britannialle. 1858 eurooppalaisia oli saarilla enemmän kuin maoreja ja 1860-luvulla asukkaiden välillä olleet maakiistat kärjistyivät Maorisodiksi. Nämä sodat päättyivät vuonna 1872. Uusi-Seelanti on aina ollut tunnettu edistyksellisenä valtiona ja mm. 1890-luvulla säädetyt lait antoivat naisille äänioikeuden ensimmäisenä maailmassa. 1930-luvulla Uudesta-Seelannista tuli myös maailman ensimmäinen hyvinvointivaltio. Uusi-Seelanti sai itsenäisen dominion aseman Isolta-Britannialta vuonna 1907.
Upea luonto
Miten voi olla totta, että yhdessä maassa voit ensin lasketella alas sikäläisiä vuorenrinteitä ja seuraavaksi ottaa aurinkoa rannalla ja vaikkapa pulahtaa uimaan delfiinien kanssa? Uudessa-Seelannissa tämä kaikki kuitenkin on mahdollista samalla lomalla.
Uuden-Seelannin luonto on todella monimuotoinen ja maan korkeuserot suuria. Lähes kaikki Uuden-Seelannin saaret ovat tuliperäisiä, joten luonnosta löytyy myös niin tulivuoria, geysireitä kuin kuumia mineraalivesialtaita. Pohjoissaarella on paljon tulivuoria, Eteläsaarella enemmän lumihuippuisia vuoria. Nämä muodostavat yhdessä Etelä-Alpeiksi kutsutun vuorijonon. Jääkauden aikana maa muokkautui paljon ja sinne syntyi mm. vuonoja sekä jäiden sulaessa useita vuoristojärviä. Uudessa-Seelannissa on n. 14 000 maanjäristystä vuodessa, mutta ne jäävät usein melko pieniksi. Edelleen toiminnassa olevia tulivuoria on n. 10.
Uuden-Seelannin saarilta löytyy niin paljon upeita luontokohteita, että niistä on mahdoton listata niitä aivan parhaita ja ehdottomia käyntikohteita. Yksi parhaista paikoista luonnon ihailuun on Roturoan alue Pohjoissaarella. Sen kuumavesialtaat ja geysirit, suuret laavakentät yhdistettynä maorikulttuuriin eivät jätä ketään kylmäksi. Roturoa on jokaisen aktiivimatkailijan unelmakohde. Junalla voit matkustaa maisemareittiä Aucklandista Wellingtoniin ja tutustua samalla myös näihin maan keskeisimpiin kaupunkeihin. Tai lähde junalla vuoristoreittiä Christchurchista Greymouthiin. Maassa on useita kansallispuistoja, joten vieraile ainakin muutamassa.
Uusi-Seelanti elokuvissa
Maassa on kuvattu useita suuria kansainvälisiä elokuvia ja tullaan varmasti kuvaamaan jatkossakin. Tämä ei varmasti ihmetytä ketään Uudessa-Seelannissa vieraillutta, sillä luonto on suorastaan satumainen. Yhteen elokuvaan löytyy upeita ja toisistaan poikkeavia kuvauspaikkoja lukematon määrä.
Yksi 2000-luvun kuuluisimmista ja suosituimmista elokuvista tai tarkemmin ottaen elokuvatrilogiasta on kuvattu Uudessa-Seelannissa. Taru Sormusten Herrasta –trilogia kuvattiin suurimmaksi osaksi eri puolilla Uutta-Seelantia. Pohjoissaaren Matamatan kukkuloista tuli Hobittila, kun taas Tongariron kansallispuiston vulkaaninen maaperä tarjosi loistavat kuvauspaikat Mordorin maalle. Nämä kuvauspaikat ovat edelleen suosittuja matkailukohteita ja niihin voit tehdä retkiä omatoimisesti tai opastetulla kierroksella. Opastettuja kierroksia tekevät mm. www.lordoftheringstours.co.nz sekä www.redcarpet-tours.com Uudessa-Seelannissa on myös kuvattu vuonna 2011 Hobitin (The Hobbit) kaksiosaista elokuvaa. The Hobbit: Unexpected Journey –elokuvan on määrä saada ensi-iltansa vuoden 2012 joulukuussa ja sitä seuraava toinen osa, The Hobbit: There and Back Again tulee ensi-iltaan vuoden 2013 joulukuussa. Monet Taru Sormusten Herrasta –trilogian merkittävimmät hahmot ovat uusineet roolinsa myös Hobitissa.
Muita maassa kuvattuja menestyksekkäitä elokuvia ovat esim. vuonna 1993 valmistunut Piano sekä vuotta myöhemmin 1994 valmistunut Kerran sotureita.
Urheilua ja liikuntaa
Koska Uuteen-Seelantiin matkustetaan juurikin sen rikkaan ja moni-ilmeisen luonnon takia, on maa silloin ulkoilmaihmisen ”MUST”-kohde. Patikointi onkin erittäin suositeltava tapa nähdä läheltä luonnon ihmeitä. Myös pyörällä ja veneellä pääsee lähelle upeita nähtävyyksiä ja henkeäsalpaavia maisemia. Jos olet innostunut extreme-lajeista, suuntaa kulkusi Queenstowniin Eteläsaarelle. Benjihyppypaikkoja löytyy maasta useita. Surffausta ja sukellusta kannattaa myös kokeilla Tyynenmeren kirkkaissa vesissä. Poor Knightsin alue on yksi parhaista sukelluskohteista.
Maa tunnetaan myös monista urheilulajeistaan. Mm. kesäurheilulajit kuten rugby, kriketti, jalkapallo sekä verkkopallo ovat suosittuja lajeja uusseelantilalaisten keskuudessa. Uuden-Seelannin rugbymaajoukkue tunnetaan ympäri maailmaa ja se onkin yksi menestyneimmistä. Maailmanmestaruuden se on voittanut lajissaan kaksi kertaa.
Mitä ikinä innostutkaan Uudessa-Seelannissa tekemään, pidä mieli avoinna kaikelle mahdolliselle. Tästä maasta ei kukaan lähde tyytymättömänä. Muista ottaa mukaasi kamera ja monta muistikorttia, jotta voit palata maahan kuvia katsellen, silloin kun et sinne fyysisesti pääse. Vaikka matka Uuteen-Seelantiin kestää Suomesta väistämättä yli vuorokauden, on kaikki varmasti sen arvoista perille päästessäsi.
Katso lisätietoja Uudesta-Seelannista täältä: www.newzealand.com
Halvat lennot WLG
Kaikki matkakohteet: Alicante -
Amsterdam -
Bangkok -
Barcelona -
Berliini -
Bryssel -
Budapest -
Dubrovnik -
Istanbul -
Ivalo -
Jyväskylä -
Kittilä -
Kokkola-Pietarsaari -
Kuala Lumpur -
Kuopio -
Kuusamo -
Levi -
Lissabon -
Lontoo -
Madrid -
Malaga -
Miami -
München -
New York -
Nizza -
Oulu -
Pariisi -
Phuket -
Pori -
Praha -
Pristina -
Riika -
Rooma -
Rovaniemi -
Singapore -
Tampere -
Tukholma -
Vaasa