Tulppaaneja ja tuulimyllyjä Amsterdamissa
Amsterdam on suosittu kaupunkilomakohde, jonne voi tehdä nopeita viikonloppuvisiittejä. Alankomaiden pääkaupungissa on paljon nähtävää alkaen Van Goghin museosta ja päättyen lukuisiin baareihin ja kahviloihin.
Punaisten lyhtyjen alue ja lukemattomat coffee shopit ovat sinänsä näkemisen arvoisia, mutta Amsterdamilla on tarjottavana paljon muutakin. Kanaaliristeilyllä pääsee näkemään alankomaalaista arkkitehtuuria parhaimmillaan. Kelluvat kukkatorit tarjoavat niin paljon silmänruokaa, tuoksuja ja väri-iloittelua, ettei niitä kannata jättää väliin. Oude Kerk eli vanha kirkko punaisten lyhtyjen alueella on kuin tuulahdus ajanhavinaa kaiken muun keskellä. Amsterdamissa on myös useita vierailun arvoisia taidemuseoita, kuten valtionmuseo Rijksmuseum, josta löytyy mm. Rembrandtin töitä. Kaupungista löytyy myös juutalaisvainoista kertova Anne Frankin talo.
Festivaaleja ja yöelämää
Tapahtumia on riittämin. Queensday 30. huhtikuuta on suuri juhla koko Alankomaissa. Oranssi väri koristaa joka paikkaa ja Amsterdamkin muuttuu yleiseksi karnevaalikeskukseksi. Elokuun lopussa järjestetään Uitmarkt–festivaali, jossa on useita ilmaiskonsertteja ja muita performansseja. Tapahtuma on erityisesti perheiden suosima.
Yöelämää on moneen lähtöön ja yksi sen keskuksista on Leidseplein. Amsterdam ja koko Hollanti on todella pyöräily-ystävällistä seutua. Pyöräilijöille on kaupungissa omat kaistansa, joita pitkin pääsee helposti viilettämään paikasta toiseen. Amsterdamissa on arvioitu olevan n. 900 000 pyörää, vaikka asukkaita kaupungissa on vain n. 750 000. Junalla pääsee Amsterdamista liikkumaan helposti ympäri Hollantia. Koska maa on pinta-alaltaan niin pieni pääsee Amsterdamista etelään Belgian rajalla parissa tunnissa.
Hollantilaiset ja varsinkin amsterdamilaiset ovat vuosisatojen aikana tulleet tunnetuksi erityisestä suvaitsevuudestaan ja vapaamielisyydestään. Kannabis on Hollannissa laillisesti sallittu. Sitä saa siis ostaa laillistetuista liikkeistä, jotka kulkevat usein coffee shop –nimellä. Hollantilaiset eivät itse tunnu kuitenkaan käyttävän kannabista kovinkaan paljon. Prostituutio on laillista punaisten lyhtyjen alueella. Coffee shopeista ja punaisten lyhtyjen alueelta löytääkin useimmiten turistilaumoja, jotka saapuvat näitä lain kommervenkkiä kummastelemaan. Turisteilta kannabiksen käyttö pyritään kuitenkin kieltämään.
Kiertelyn lomassa tulee nälkä. Amsterdam ja koko Alankomaat ei niinkään ole tunnettu maukkaasta ruoasta ja ruokakulttuuristaan. Enemminkin on melkein helpompi löytää vieraskulttuurisia ravintoloita, sillä kaupungissa on edustettuna yli 100 eri kansallisuutta. Ravintoloita on varmasti joka makuun.
Lennot ja majoittuminen
Amsterdam Schiphol -lentokenttä (AMS) kuuluu Euroopan suurimpiin. Se sijaitsee 20 minuutin junamatkan päässä keskustasta. Juna on nopein ja helpoin tapa siirtyä lentokentältä keskustaan. Kaupunkiin pääsee myös bussilla, taksilla tai vuokra-autolla. Aikavyöhyke on Suomesta tunnin jäljessä. KLM ja Finnair lentävät säännöllisesti reittiä Helsingistä Amsterdamiin. Lentomatka kestää noin kaksi ja puoli tuntia.
Alueelta löytyy lähes rajaton määrä hotelleja. Rautatieaseman läheisyydessä sijaitsee monia kokeilemisen arvoisia hotelleja. Sijainti on tällöin mukava, sillä rautatieasemalle kävelee parissa minuutissa ja muualle keskustaan 5-15 minuutissa. Hotelleista löytyy jokaiseen makuun sopivia niin hinnaltaan kuin tasoltaankin.
Lämpötila pysyy Alankomaissa ja Amsterdamissa keskimäärin nollan yläpuolella läpi vuoden. Lämpimintä on kesä-elokuussa, jolloin lämpötila on n. 20 asteen kieppeillä. Koska kaupungissa vallitsee lauhkea meri-ilmasto, siellä myös sataa ympäri vuoden verrattain paljon. Sateisinta on syksyisin.
Alueen historiaa
Amsterdam on lähes kaupungin alusta lähtien ollut tunnettu ja alati kasvava kauppapaikka. Ensimmäiset puutalot ilmestyivät nykyisen Amsterdamin paikalle 1200-luvun alussa. Amstel-joki toimi alusta saakka tärkeänä linkkinä ulkomaailmaan, sillä sitä pitkin hollantilaiset pystyivät kuljettamaan useita tuotteita muualle Eurooppaan. Kaupunki kasvoi 1300-1400-luvuilla kaupanteon myötä. Vuosien 1421 ja 1452 tulipalot hävittivät kuitenkin yli puolet kaupungista. Puurakentaminen kiellettiin tämän jälkeen.
Kaupunki on ollut vuosien saatossa niin Espanjan kuin Ranskankin vallan alla. 1800-luvun loppupuolella elintaso lähti hurjaan nousuun. Toisessa maailmansodassa kaupunki vallattiin ja useita joutui keskitysleireille. Koska suurin osa Amsterdamista on merenpinnan alapuolella, on historian saatossa jouduttu käyttämään paljon resursseja maankuivaukseen, jotta on saatu uutta elintilaa. Nykyään huolenaiheena on ilmastonmuutos, sillä se voi aiheuttaa vedenpinnan nousua.
Halvat lennot AMS
Kaikki matkakohteet: Alicante -
Amsterdam -
Bangkok -
Barcelona -
Berliini -
Bryssel -
Budapest -
Dubrovnik -
Istanbul -
Ivalo -
Jyväskylä -
Kittilä -
Kokkola-Pietarsaari -
Kuala Lumpur -
Kuopio -
Kuusamo -
Levi -
Lissabon -
Lontoo -
Madrid -
Malaga -
Miami -
München -
New York -
Nizza -
Oulu -
Pariisi -
Phuket -
Pori -
Praha -
Pristina -
Riika -
Rooma -
Rovaniemi -
Singapore -
Tampere -
Tukholma -
Vaasa